Posted on Hozzászólás most!

Hordozni jó

Hordozni jó

Mikor egy baba világa jön, minden új neki, és többnyire minden új nekünk is.
9 hónapnyi szimbiózist nem lehet egyik pillanatról a másikra elengedni egyik félnek sem. Épp ezért szokták az első időszakot negyedik trimeszternek hívni. A baba, és valljuk be őszintén, az anya igénye is folyamatos testkontaktus, ami sajnos nem mindig valósítható meg könnyen, pedig a kicsi fejlődéséhez és életben maradásához is elengedhetetlen.
Az első hetek, a gyermekágyi időszak az összehangolódás és az anya regenerálódásának ideje. Azonban sokszor ilyenkor nincs segítség, az alapvető házimunkákat viszont nincs aki elvégezze.
Ez utóbbi plusz indok lehet a hordozásra.
A baba szemszögéből nézve fontos információ, hogy a testi kontaktus segíti az idegrendszer, a stresszkontroll fejlődését. A folyamatos együtt mozgás, illetve a kicsi testének mikromozgásainak hatására fejlődik az egyensúlyérzék, az izomzat, illetve a megfelelő pozíció segíti a csípő fejlődését is.
A szülő közelsége és gyors reakciója a baba jelzéseire növeli a kicsi biztonságérzetet, melynek hosszútávú hatásai is vannak.
Az sem elhanyagolható, hogy a szülői is nyugodtabb, ha folyamatosan észleli a baba jelzéseit, és nem kell mindig oda szaladgálnia hozzá, hogy megnézze, minden rendben van- e.
Sokakban felmerül azonban a félelem, kétely, hogy biztonságos- e. Kap levegőt, nem nyomódik össze, nem árt a gerincének?
Vegyük sorra a kételyeket:
Biztonságos- e?: Őszintén! Van jobb, biztonságosabb hely egy baba számára, mint a szülő közvetlen közelségében. Azonnali választ kap minden reakciójára, ringatják, hallja és érzi a szülő szívverését, ami nyugtatólag hat rá.
Kap levegőt?: fontos kritérium, hogy a baba arca mindig látható legyen, valamint az álla és a mellkasa között legalább két ujjnyi távolság legyen. A baba fejét sosem szabad teljesen betakarni. Ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor biztosan kap levegőt. A szülő légzés ritmusa pedig segít szabályozni a kicsi légzését.
Nem nyomódik össze?: ahhoz, hogy a baba biztonságban és szamárba ideális pozícióban legyen, szükséges, hogy kellően feszes legyen a kötés. Ez azonban nem jelenti azt, hogy el kell szorítani a kicsit. A kötés feszességet úgy is tudjuk ellenőrizni, hogy veszünk egy mély levegőt. Amennyiben ezt kényelmesen még tudjuk tenni, úgy a kicsi is kényelmesen tud lélegezni és nincs összenyomva.
Jót tesz a gerincének?: a köztudatban elterjedt tévhittel ellentétben a baba gerincének nem az egyenes, merev felület vész jót, hanem ha az eredeti, születéskor C alakú -formát, majd a mozgásfejlődés során fokozatosan kialakuló kettős S formát támasztjuk meg. Ehhez nyújt segítséget a megfelelően megválasztott hordozóeszköz.

Amennyiben további kételyed, kérdésed van, fordulj hozzám bizalommal.

A hordozás öröm, biztonság, szeretet!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük